B.I.E.P. breed interactief en educatief platform, Utrecht

In opdracht van de gemeente Utrecht is onderzoek verricht naar de huisvestingsmogelijkheden voor de bibliotheek in de twee bestaande gebouwen aan de Stadhuisbrug. Deze zijn in opdracht van Vroom & Dreesmann begin van de 20ste eeuw gebouwd als manufacturenmagazijn.

Het ontwerp voorziet in herstel als warenhuis van kennis; geen bieb maar een B.I.E.P. “Breed Interactief en Educatief Platform”.

De monumentale elementen van het gebouw worden versterkt; de herkenbare glas in lood koepel en de herkenbare monumentale trap krijgen weer een prominente plek. De oude vides worden over alle lagen in de achthoekige vorm hersteld. Hierdoor ontstaat bij binnenkomst weer direct zicht op de glas in lood koepel en kunnen de afzonderlijke verdiepingen inclusief de kelderverdieping worden betrokken. Waar zich nu de oude lift en schacht bevindt komt een vide tot aan het dak. Samen met de koepel zorgen deze voor inval van daglicht achter in het gebouw. Lopend op de trap krijgt de bezoeker nu ook meer overzicht op de collectie en de activiteiten in de bibliotheek. De entree komt weer centraal te liggen op de plaats waar vroeger ook het warenhuis zijn ingang had; direct aan de Stadhuisbrug tegenover het stadhuis. Prominent en toegankelijk; geen verscholen ingang meer, de stad loopt door in de nieuwe stadsbibliotheek.

Category

3D BIM, Bijeenkomst, Duurzame herontwikkeling

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com