Ontwerp De top van Bischoff, Hengelo

Opgave: ontwerp woningen bovenop het bestaande Bischoff-gebouw in Hengelo (Overijssel). Er werden ambitieuze ontwerpen gevraagd die aansluiten dan wel contrasteren met de wederopbouwarchitectuur van het bestaande gebouw en de omgeving. Waarom alleen wonen boven winkels, als je daar ook kunt werken?

Het gebouw als woon-, werk-, winkel- en recreëermachine. De wederopbouw gedachte herleeft! Alleen de glimmende Simca’s, Taunussen en Kevers uit 1958 zijn vervangen door fietsen, bakfietsen en bakkersfietsen. Kortom; geef ook ruimte aan de kleine (creatieve) bedrijvigheid. Diversiteit bevordert de leefbaarheid van de stad (ook op zondag altijd wat te zien en te beleven!) Zoek de overgang tussen wonen en werken, of liever; maak die overgang diffuus. Herschik de functies en maak het gebouw toegankelijk waardoor er meer effectieve oppervlakte ontstaat.

Dus! Bischoff krijgt vier doorgaande routes die de markt met de Brinkstraat verbinden, om aan te winkelen, te werken en te wonen. De routes zijn toegankelijk voor bak- , bakker of gewone fiets door middel van fietsliften; als moderne equivalent van de autolift. Straatniveau en eerste laag zijn door middel van een passage toegankelijk voor winkelend publiek. De werkplaatsen op de eerste en tweede laag zijn voorzien van een eigen expeditiefietsstraat. Bischoff wordt voorzien van een drietal woon/werklagen ontsloten door een fietsstraat op het niveau van het atelier of kantoor. De “bike-inn woningen” variëren van 100 tot 125m2.

Category

Bijeenkomst, Duurzame herontwikkeling, Werken, Wonen

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com