Oppidum, Oostvaardersland

In samenwerking met Landschappartners BV. Dit ontwerp staat voor een groot aaneengesloten natuurgebied met duidelijke functioneel-ruimtelijke zoneringen door middel van natuurlijke scheidslijnen; ruimte voor de zondagmiddagbezoeker en de serieuze natuurvorsers, maar vooral waar dieren vrij kunnen rondzwerven. De mens komt op bezoek. Grote delen van het Oostvaardersland zijn alleen via een omtrekkende (auto)route bereikbaar. Vanaf deze route wordt het gebied beleefd vanaf de dijken, doorzichten en via korte piervormige instekers naar de observatiehutten.

De natuurlijke begrenzing van het Oostvaardersland biedt kansen om rondom de kern van het Oostvaardersplassengebied een natuurgebied te ontwikkelen waar men de natuur intensief kan beleven. Niet alleen over gebaande paden, maar (juist) ook struinend door de natuur. Slechts enkele natuurlijke barrières sturen enigszins de toegankelijkheid. Bij de spoordijk en Knardijk worden voorzieningen getroffen voor de grote grazers.

Voor de echte wildernisbeleving kies je nadrukkelijk. Via een lange corridor door het woud met doorzichten naar grazende kuddes raak je steeds verder verwijderd van de bewoonde wereld. Na twee kilometer, bij de Knardijk, eindigt de weg in een enclave, niet toegankelijk voor de grazers. Hier bevindt zich de natuurcamping, de ecolodges en het Natuuractiviteitencentrum, als een “oppidum” onder aan de Knardijk. De restanten van de Praamweg is nu de wandel- en fietstoegang. Het centrum staat als een vooruitgeschoven post in water waardoor de wilde grazers tot 10 meter van het centrum kunnen komen.

Bij de koffie zag je de grazers en de kuddes Konicpaarden achter glas aan de andere kant van het water draven, nu op het vlonder sta je echt aan de rand van de wildernis en is het ineens heel dichtbij. Op de vlonder worden keuzes gemaakt: een wandeling via de ‘wildcorridor’ naar de uitzichttoren die aan de horzon prijkt, een dagje speuren naar de Zeearend in één van de vogelobservatiehutten langs de Oostvaardersplassen of struinen door het Oostvaardersveld.

Category

Bijeenkomst

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com