Woonzorgcentrum de Wijngaerd, Made

Zorgcentrum de Wijngaerd in Made bestaat uit een tweetal zorggebouwen, de Cyclaamflat en de Lavendelflat, die met elkaar verbonden zijn door een gezamenlijk ontmoetingscentrum die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zijn gebouwd. De veranderende visie op de steeds toenemende zwaardere zorg  maakte het noodzakelijk het complex te vernieuwen.

De gebouwen zijn in hun geheel gestript tot aan het casco. De gevel is vervangen door een duurzame geïsoleerde schil. Ter wille van het gewicht en om de fundering niet extra te belasten, is de gevel opgebouwd uit geïsoleerde skeletbouwelementen afgewerkt met dakpannen in drie kleuren.

De voltooiing bestaat het complex uit een zevental woongroepen die ieder zorg bieden aan acht bewoners met een psychogeriatrische indicatie. Iedere woongroep beschikt over een gemeenschappelijke woonkamer met ondersteunende voorzieningen.

Bij het ontwerpen van de plattegronden is uitgegaan van de bewoner en diens beleving; ontbijten gebeurt in het lichte deel van de woonkamer waar het meeste daglicht binnentreed. Het ochtendlicht stimuleert de activiteit. Het woongedeelte heeft een meer beschut karakter. Iedere individuele kamer is voorzien van een tweetal erkers die door hun vorm en afmetingen uitzicht bieden op het openbare en gemeenschappelijke gebied. Daarmee worden de meer bed gebonden bewoners de mogelijkheid geboden contact te houden met de buitenwereld.

De individuele woningen bieden de mogelijkheid de zorg aan te passen aan de zwaarte. Zo zijn de slaapkamer en de woonkamer omwisselbaar bij toename van de zorgzwaarte.

 

Foto’s van Teo Krijgsman

Category

3D BIM, Duurzame herontwikkeling, Wonen, Zorg

Tags
Herontwikkeling, Made, Wijngaerd, Wonen, Zorg, Zorgcentrum
WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com